Blog: mystery shoppen, iets voor jou?

Verdien al winkelend geld

Heb je altijd al willen winkelen terwijl je ervoor betaald wordt? Krijg je graag een fikse korting in ruil voor een objectieve mening? Dat kan! Schrijf je in als mystery shopper en maak van winkelen een aangename en lucratieve bezigheid.

Waarom mystery shopping?

Door de globalisering en opkomst van e-commerce ondervinden winkels harde concurrentie van andere spelers in de sector. Ze beseffen ook dat klanten kritischer zijn dan ooit, en dat ze enkel terugkomen als ze tevreden zijn. Daarom zetten bedrijven mystery shoppers in. Deze mensen doen zich voor als klant en beoordelen vervolgens de netheid van de winkel of de klantvriendelijkheid van het personeel. Zo weten de bedrijven hoe hun personeel omgaat met gewone klanten. Nadien nemen ze maatregelen om de negatieve punten te verhelpen en de klanttevredenheid verder te verhogen. Je merkt het, je mening is van groot belang want je verslag is de hoeksteen voor toekomstige maatregelen. Onderschat het belang van je opdracht niet!

Aan welk profiel moet ik beantwoorden?

Goed nieuws! Er is namelijk geen standaardprofiel voor mystery shoppers. Bedrijven stellen voor elke opdracht een profiel op waaraan een kandidaat moet voldoen. Zo zijn mannelijke mystery shoppers niet geschikt om opdrachten uit te voeren voor een lingeriemerk. Lees daarom steeds op voorhand de beschrijving van de opdracht om te bekijken of je in het profiel past. Zo verspil je geen tijd aan onnodige aanmeldingen. Pas je in het profiel, aarzel dan niet en meld je aan voor de opdracht. Voor je het weet ben je op pad als mystery shopper en betalen bedrijven je om in hun winkel te shoppen.

Wat verdien ik met mystery shopping?

Je verdiensten variëren met elke opdracht. Er zijn namelijk verschillende factoren die meespelen bij de bepaling van de vergoeding. Ingewikkelde opdrachten of opdrachten die veel tijd vergen, worden natuurlijk beter betaald. Ook opdrachten die speciale kennis vereisen zijn aantrekkelijk op financieel vlak.

Bedrijven kiezen steeds tussen drie soorten vergoedingen. Enerzijds heb je een vergoeding voor het invullen van de vragenlijst en het uitvoeren van een vooraf bepaald scenario in de winkel. Anderzijds opteren verschillende bedrijven voor het terugbetalen van je aankoopbedrag, of een deel ervan. Op deze manier ontvang je de gekochte producten aan een zeer lage prijs. Dit is zeer aantrekkelijk als je net deze producten nodig hebt. De derde mogelijkheid is een combinatie van een vergoeding en een gedeeltelijke terugbetaling van je aankoop. Om verwarring uit te sluiten vermelden bedrijven dit duidelijk in de beschrijving. Je vergoeding staat steeds op voorhand vast.

Concreet verdien je als mystery shopper tien tot vijftig euro per uitgevoerde opdracht. De vergoeding is afhankelijk van verschillende factoren. Zo betalen bedrijven meer aan mystery shoppers voor ingewikkelde bezoeken of opdrachten die veel tijd in beslag nemen. Opdrachten die je enkel een terugbetaling van een bepaald bedrag geven voor de aankoop die je verrichtte voor je mystery bezoek, betalen meestal ook meer dan opdrachtgevers waarvoor je niets moest kopen en enkel observeren. Je bent uiteraard nooit verplicht om een opdracht aan te nemen. Je kiest enkel de bezoeken die je interesseren of waarvan je vindt dat ze voldoende betalen.